top of page

Mielen taitojen -ryhmämalli

Videolla psykologi Merja Lappi ja hankeasiantuntija Inka Pakkala esittelevät Mielen taitojen -ryhmämallin. Kesto 3.34 min.

Kehittelimme Mielen taitojen -ryhmämallin osana Verkosta voimaa ja vertaistukea -hanketta, jonka tavoitteena oli vahvistaa omaishoitajien mielen hyvinvointia, osallisuutta ja elämänhallintaa. Mielen taitojen ryhmämalli koostuu yhteensä 6 tapaamisesta, ja se pohjautuu hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) menetelmiin. Lue lisää HOT:ista tästä.

 

Mielen taitojen -ryhmä tapaa 6 kertaa ja yhden tapaamisen kesto on ryhmän koosta riippuen 1,5-2 tuntia.  Suositeltava tapaamisväli ryhmäkerroille on 2-3 viikkoa. Mielen taitojen -ryhmä toteutetaan pääosin perinteisesti kasvokkain tapaamisilla. Kuitenkin ryhmämalli toimii hyvin myös etänä, jolloin tapaamiset voidaan järjestää esim. Teamsin tai Zoomin avulla. 

Ryhmätapaamiset osioiden eli etappien teemat ovat:

 

1. OMANNÄKÖINEN ELÄMÄ

2. VOIMAA TEOISTA

3. TUNTEET

4. MIELI ON TARINANKERTOJA

5. HYVÄKSYNTÄ

6. MYÖTÄTUNTO

Ryhmätapaamisten välillä ryhmäläisten on mahdollista käyttää OMApolku-verkko-ohjelmaa. Verkko-ohjelma muodostuu Mielen taitojen -ryhmän tavoin kuudesta osiosta eli etapista, joiden teemat liittyvät kulloinkin vuorossa olleen ryhmätapaamisen sisältöihin. Lue lisää OMApolku-verkko-ohjelmasta täältä.

Mielen taitojen ryhmät ikääntyneille omaishoitajille - Opas ryhmänohjaajille

Videolla psykologi Merja Lappi ja hankeasiantuntija Inka Pakkala esittelevät Mielen taitojen -ryhmien oppaan ryhmänohjaajille. Kesto 8.51 min. 

Opas kuvaa tiiviissä muodossa Mielen taitojen -ryhmien keskeiset periaatteet ja ryhmätapaamisten kulun. Opas sisältää kaikki tehtävät ryhmänohjaajan käyttöön. Opasta voi käyttää sellaisenaan ja lukea kunkin ryhmäkerran ohjeistukset suoraan oppaasta tai muokata ne omaan suuhun sopiviksi. 

Jokainen Mielen taitojen -ryhmäkerran kokonaisuus on tarvittaessa irrotettavissa myös omaksi itsenäiseksi kokonaisuudeksi, joten kukin voi halutessaan käyttää opasta myös pienemmissä osissa osana esimerkiksi muuta ikääntyneiden ryhmätoimintaa. Myös oppaan yksittäisiä harjoituksia, kuten läsnäolo- ja myötätuntoharjoituksia, voi hyödyntää sellaisenaan. 

Mielen taitojen -ryhmän ryhmänohjaajalle tarkoitetun OPPAAN pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä (klikkaa PDF-ikonia):

MIELEN TAITOJEN JA VERTAISTUEN RYHMÄT

IKÄÄNTYNEILLE OMAISHOITAJILLE

- OPAS RYHMÄNOHJAAJILLE (110 sivua)

bottom of page